Examen

EP-W info & kosten

 

EP-adviseur Woningbouw gebaseerd op de NTA8800

 

‘t Examenpark verzorgt in opdracht van ISSO het initieel examen voor nieuwe adviseurs. Om een EP-W/B (basis)adviseur te worden dient u vier modules met goed gevolg af te leggen. Om een EP-W/D (detail)adviseur te worden moet u voor 5 modules slagen. Het overzicht ziet u hiernaast.

 

Heeft u te intentie om naast EP-W/B toch later nog misschien EP-W/D te halen? Dan kan je het volgende doen. Als u W module 1, 2, 3 en 4d (detail) behaalt krijgt u ook uw vakbekwaamheid EP-W/B. W module 4d (detail) is uitgebreider dan W module 4b (basis), maar als u W module 4d behaalt dan heeft u ook W module 4b automatisch behaald. Echter is elke module 1 jaar geldig. Mocht u binnen het jaar ook W module 5 halen, dan bent u vakbekwaam EP-W/D adviseur. Na het succesvol afronden van de benodigde toetsen krijgt u het Bewijs van Vakbekwaamheid.

 

Waar ben je vakbekwaam voor, als je een Bewijs van Vakbekwaamheid hebt behaald?

 • EP-W/B: Alleen EP-W/B
 • EP-W/D: Zowel EP-W/B als EP-W/D
 • EP-U/B: Zowel EP-W/B als EP-U/B
 • EP-U/D: Alle deelgebieden EP-W/B, EP-W/D, EP-U/B en EP-U/D

 

EP-W modules:

W1 (W module 1)

W1 is een kennismodule bestaande uit 40 meerkeuzevragen met een examenduur van maximaal 90 minuten. Deze toets wordt afgenomen met onze laptops (inclusief muis), waarin ook de ISSO publicatie 82.1 via Acrobat Reader ter beschikking wordt gesteld. De BRL 9500 wordt niet tijdens de toets verstrekt. De toets wordt afgenomen in het programma Cirrus.   Op uw examendag krijgt u én de ISSO publicatie 82.1 uitgeprint én digitaal via onze laptops. Met behulp van Acrobat reader zijn onderdelen gemakkelijk op te zoeken. Kies online een datum, tijdstip en locatie wat het beste bij u past. Inschrijven kan tot 14 dagen voor de examen datum.
  U krijgt gelijk een voorlopige uitslag. Binnen een paar werkdagen krijgt u de definitieve uitslag per mail.

W2 (W module 2)

W2 is het schematiseren van een woning bestaande uit 2 cases. De tijdsduur is 90 minuten en wordt digitaal afgenomen in het programma Cirrus. ‘t Examenpark stelt ISSO Publicatie 82.1 zowel op papier als digitaal m.b.v Acrobat Reader met zoekfunctie ter beschikking. De BRL 9500 wordt niet tijdens de toets verstrekt. ALLE bijlagen krijgt u van ons ook op papier extra bij uw toets.

 

Bij de beoordeling van dit examen wordt gewerkt met aftrekpunten. Er wordt gestart met 27 punten. De aftrekpunten worden bepaald door de invloed die de gemaakte fout op de energieklasse heeft. In de hoofdvraag moeten meerdere vragen beantwoord worden en er kunnen dus meerdere fouten voorkomen. Er wordt niet doorgerekend met fouten die per onderdeel gemaakt worden.

 

De volgende aftrekpunten worden in rekening gebracht:

 • Thermische zone bepalen: 2 aftrekpunten per fout
 • Aangrenzende ruimte benoemen: 1 aftrekpunt per fout
 • Aangeven thermische schil: 3 aftrekpunten per fout
 • Rekenzones bepalen: 3 aftrekpunten per fout
 • Gebruiksoppervlakte bepalen: 1 aftrekpunt per fout

 

Om een voldoende te halen, mag u maximaal 4 aftrekpunten hebben. Bij 5 aftrekpunten of meer krijgt u helaas een onvoldoende. U slaagt bij 23 punten of meer.

 

Deze toets wordt door een corrector van ISSO nagekeken. U krijgt de uitslag circa na 4 weken.

W3 (W module 3)

W3 is een casus en heeft een tijdsduur van 150 minuten. Hierbij wordt een gebouw opgenomen. ‘t Examenpark stelt ISSO Publicatie 82.1 ter beschikking zowel op papier als digitaal m.b.v Acrobat Reader met zoekfunctie. De BRL 9500 wordt niet tijdens de toets verstrekt. ALLE bijlagen krijgt u van ons ook op papier extra bij uw toets, zodat u overzichtelijk uw toets kunt maken.

 

Het gaat bij toets W module 3 niet om de punten die behaald kunnen / moeten worden, maar om de aftrekpunten. Alle casus module vragen worden handmatig nagekeken door correctoren. Bij elke fout die er gemaakt wordt, zal een corrector een punt(en) aftrekken van het totale aantal punten.

Er wordt gestart met 31 punten. De aftrekpunten worden bepaald door de invloed die de gemaakte fout op de energieklasse heeft. In de hoofdvraag moeten meerdere vragen beantwoord worden en er kunnen dus meerdere fouten voorkomen. Er wordt niet doorgerekend met fouten die per onderdeel gemaakt worden.

 

De volgende aftrekpunten worden in rekening gebracht:

 • Algemene woninggegevens: 1 aftrekpunt per fout
 • Isolatiewaarde, per constructiedeel: 1 aftrekpunt per fout
 • Overige gegevens (oppervlakte, perimeter, begrenzing, oriëntatie, etc.) per constructietype: 1 aftrekpunt per fout
 • Constructiedeel vergeten: vloer, gevel of dak: 2 aftrekpunten per fout
 • Constructiedeel vergeten: raam, deur of paneel: 1 aftrekpunt per fout
 • Installaties, type opwekker (verwarming, koeling, ventilatie en tapwater): 2 aftrekpunten per fout
 • Installaties, overige gegevens: 1 aftrekpunt per fout

 

Om een voldoende te halen, mag u maximaal 4 aftrekpunten hebben. Bij 5 aftrekpunten of meer krijgt u helaas een onvoldoende. U slaagt bij het behalen van 27 punten of meer.

Deze toets wordt door een corrector van ISSO nagekeken. U krijgt de uitslag circa na 4 weken.

W4b (W module 4 basis)

W4b is een softwaretoets Basis en duurt 90 minuten. Hierbij dien je de software te gebruiken aan de hand van een gegeven opnameformulier. De resultaten dienen tenslotte ingevuld te worden in het programma Cirrus.

 

Bij de beoordeling van EP-W module 4b mogen de ingevulde posten niet meer dan 4% afwijken. Alleen voor de prestatie-indicator gelden vaste waarden waar tussen het moet vallen. Één deelpost mag een afwijking hebben groter dan 4%. U bent geslaagd als u alles goed heeft of als er maximaal één deelpost afwijkt. De uitslag wordt aangegeven met geslaagd / gezakt.

 

De examens worden afgenomen met beschikbare software welke mogelijk nog onvolkomenheden kan bevatten. Als u veel oefent, is de kans het grootst dat u tijdens uw examen de mooie punten maar ook de meeste eigenaardigheden van de software reeds bent tegengekomen. Oefen alstublieft goed. Mocht u niet slagen dan kunnen wij de onderdelen aangeven waarop u bent gezakt. Helaas is een inzage in deze toets niet mogelijk.

 

W4b wordt afgenomen met onze laptops (inclusief muis), waarin ook de ISSO publicatie 82.1 via Acrobat Reader ter beschikking wordt gesteld. U krijgt ook de ISSO publicatie 82.1 uitgeprint op uw examendag, u kunt hier gebruik van maken. Kies online een datum, tijdstip en locatie wat het beste bij u past. Inschrijven kan tot 14 dagen voor de examen datum.

 

U krijgt binnen een paar werkdagen de definitieve uitslag per mail.

W4d (W module 4 detail)

Woningbouw module 4d (W4d) is een softwaretoets Detail en duurt 120 minuten. Hierbij dien je de software te gebruiken aan de hand van een gegeven opnameformulier. De resultaten dienen tenslotte ingevuld te worden in het programma Cirrus.

 

Bij de beoordeling van W module 4d mogen de ingevulde posten niet meer dan 4% afwijken. Alleen voor de prestatie-indicator gelden vaste waarden waar tussen het moet vallen. Één deelpost mag een afwijking hebben groter dan 4%. U bent geslaagd als u alles goed heeft of als er maximaal één deelpost afwijkt. De uitslag wordt aangegeven met geslaagd / gezakt.

 

De examens worden afgenomen met beschikbare software welke mogelijk nog onvolkomenheden kan bevatten. Als u veel oefent, is de kans het grootst dat u tijdens uw examen de mooie punten maar ook de meeste eigenaardigheden van de software reeds bent tegengekomen. Oefen alstublieft goed. Mocht u niet slagen dan kunnen wij de onderdelen aangeven waarop u bent gezakt. Helaas is een inzage in deze toets niet mogelijk.

 

W4d wordt afgenomen met onze laptops (inclusief muis), waarin ook de ISSO publicatie 82.1 en relevante bijlagen via Acrobat Reader ter beschikking wordt gesteld. U krijgt ook de ISSO publicatie 82.1 en relevante bijlagen uitgeprint op uw examendag, u kunt hier gebruik van maken. Kies online een datum, tijdstip en locatie wat het beste bij u past. Inschrijven kan tot 14 dagen voor de examen datum.

 

U krijgt binnen een paar werkdagen de definitieve uitslag per mail.

W5 (W module 5)

W5 is een kennismodule detailopname bestaande uit 20 meerkeuzevragen met een examenduur van maximaal 90 minuten. Deze toets wordt afgenomen met onze laptops (inclusief muis), waarin ook de ISSO publicatie 82.1 plus relevante bijlagen via Acrobat Reader ter beschikking wordt gesteld. De BRL 9500 wordt niet tijdens de toets verstrekt. De toets wordt afgenomen in het programma Cirrus.

 

Op uw examendag krijgt u de mogelijkheid om én de ISSO publicatie 82.1 en relevante delen uitgeprint te krijgen én via een laptop met Acrobat reader en een zoekfunctie digitaal te kunnen benaderen. De hulpmiddelen worden voor u zowel uitgeprint als digitaal aangeboden. Kies online een datum, tijdstip en locatie wat het beste bij u past. Inschrijven kan tot 14 dagen voor de examen datum.

 

U krijgt gelijk een voorlopige uitslag. Binnen een paar werkdagen krijgt u de definitieve uitslag per mail.

Belangrijke punten:

 • Let op: u heeft op onze locaties Hotel Breukelen en het Mercure Hotel Zwolle een geldige QR code nodig. Op de locatie Breepark Breda is dit niet het geval.
 • Er zijn momenteel GRATIS inzage dagen waar u uw toets(en) in kunt zien.
 • Binnenkort worden alle toetsen digitaal afgenomen (vanaf 23 november ook de software toetsen), dit is in het programma Cirrus. Let op: onze kandidaten krijgen ALTIJD ook alle bijlagen extra op papier. Dit maakt het een stuk overzichtelijker.
 • Kandidaten krijgen bij ALLE toetsen de mogelijkheid om én de hulpmiddelen in een map te krijgen én de hulpmiddelen digitaal te krijgen. Via Acrobat reader heeft u de mogelijkheid om alles gemakkelijk digitaal op te zoeken.
 • De software toetsen van Uniec 3 worden vanaf 1 februari 2022 met een nieuwe examen versie afgenomen.
 • De software toetsen van VABI worden afgenomen in versie 8.4.
 • De toetsen worden afgenomen gebaseerd op de ISSO publicatie 3e druk. ​Vanaf 1 april 2022 worden deze toetsen afgenomen gebaseerd op de ISSO publicatie 4e druk. 
 • Een inzage mag pas geboekt worden als u een examenverslag heeft ontvangen.
 • Tijdens de inzage heeft u de beschikking over de ISSO publicatie 3e druk. Houdt u er rekening mee dat toetsen die gemaakt zijn voor 1 november 2021, gebaseerd zijn op de ISSO publicatie 2e druk.
 • Een toets mag niet twee keer geboekt worden. Pas als de uitslag er is, mag er opnieuw geboekt worden. Op deze manier kan iedereen een toets maken. We maken een uitzondering voor W module 2 en W module 3 omdat deze uitslagen pas na 4 á 6 weken beschikbaar zijn. Als u echt denkt gezakt te zijn voor module 2 of 3 dan mag u al opnieuw boeken mits er gelijk via iDEAL betaald wordt. Let op: als u toch een positieve uitslag krijgt voor uw 1e toets en dit resultaat krijgt u binnen de 2 weken voor de volgende examendag, dan kunt u helaas geen geld terug. Deze boeking is dan ook op eigen risico.
 • Als er een nieuwe software(versie) of nieuwe hulpmiddelen worden gebruikt bij het afnemen van examens, dan wordt dit minimaal één maand en na opdracht van ISSO van te voren aangekondigd. Op deze manier kunt u zich voldoende voorbereiden en weet u welke software versie / hulpmiddelen wij hanteren tijdens de examendag.
 • Elke module blijft maximaal 1 jaar geldig.
 • Mocht u toetsen hebben gehaald vóór 1 juli 2021, dan zijn deze toetsen 1 jaar en 3 maanden geldig. Deze uitzondering is gemaakt omdat we tijdelijk geen toetsen hebben kunnen afnemen door de genomen overheidsmaatregelingen (Covid 19).
 • Elke module mag onbeperkt gemaakt worden.
 • Heeft u een dyslexieverklaring? Boek dan de toetsen waar ‘Dyslexie’ in de toetsnaam staat en email uw verklaring naar ep@examenpark.nl. De extra tijd is dan inbegrepen.

 

KOSTEN TOETSEN

 
Woningbouw basis Woningbouw detail
W1 € 234,= excl. BTW W1 € 234,= excl. BTW
W2 € 268,= excl. BTW W2 € 268,= excl. BTW
W3 € 268,= excl. BTW W3 € 268,= excl. BTW
W4b € 329,= excl. BTW W4d € 329,= excl. BTW
  W5 € 234,= excl. BTW

Woningbouw basis totaal:

€ 1.099,= excl. BTW

Woningbouw detail totaal:

€ 1.333,= excl. BTW

 
Aanmelden toets

 

KOSTEN INZAGE EN BEZWAARSCHRIFT

 

Inzage € 51,= excl. BTW

 

Bezwaarschrift € 127,= excl. BTW

 

Aanmelden inzage

 

Factuur betalen

De betaling van de toetsen moet twee weken vóór de examendatum bij ‘t Examenpark binnen zijn. Mocht uw betaling niet op tijd binnen zijn dan wordt uw aanmelding helaas geannuleerd.

 

Betaling via iDEAL:
U bent verzekerd van een examenplek.

 

Betaling via overboeking:
Het examengeld dient binnen één week binnen te zijn op rekening van ‘t Examenpark, gerekend vanaf datum verkrijgen van de factuur. Mocht het geld niet binnen zijn in deze week dan wordt automatisch de inschrijving geannuleerd.

 

Algemene voorwaarden omtrent de betalingen:

 • Een afmelding of verplaatsing van de toets van een examenkandidaat is pas gereed zodra een emailbevestiging is verzonden door ‘t Examenpark.
 • Tot twee weken voor het examen kunt u zich afmelden of de examentoets verplaatsen naar een andere examendatum (deze examendatum dient minimaal twee weken in het verschiet te liggen). Helaas zijn wij genoodzaakt om 50 euro inclusief btw in rekening te brengen voor de administratie kosten.
  • Bij een annulering krijgt u uw examengeld minus 50 euro inclusief btw teruggestort binnen 5 werkdagen op uw aangegeven bankrekening.
  • Bij een verplaatsing van de toets krijgt u een factuur of iDEAL betaling toegestuurd van 50 euro inclusief btw. Deze factuur dient binnen drie dagen betaald te zijn én het geld dient binnen drie dagen op de rekening te staan van ’t Examenpark. Mocht deze aanvullende factuur niet binnen drie dagen op de rekening staan van ’t Examenpark, dan wordt de boeking geannuleerd. Bij een annulering krijgt u uw examengeld minus 50 euro inclusief btw teruggestort binnen 5 werkdagen op uw aangegeven bankrekening.
 • Als u zich later afmeldt dan twee weken vóór de examendag of niet naar het examen komt, worden helaas alle kosten in rekening gebracht.
 • Indien u niet of niet volledig gebruik maakt van het recht tot bijwoning van het examen waarvoor hij staat ingeschreven, ongeacht door welke oorzaak, vindt geen restitutie van het inschrijfgeld plaats.

 

’t Examenpark kan in uitzondering besluiten om van bovenstaande af te wijken. De gemaakte afspraken worden dan per mail vastgelegd, zodat beide partijen altijd kunnen zien wat is vastgelegd. Neem bij bijzonderheden contact op: ep@examenpark.nl

 

Informatie verstrekking 

 

Direct na aanmelding wordt per email een bevestiging van uw aanmelding verstuurd. 1 á 3 werkdagen na aanmelding ontvangt u de factuur. U heeft deze waarschijnlijk al betaald via iDeal. Vooraf goedgekeurde instellingen kunnen ook via een bankoverschrijving betalen, gelieve de betaling na ontvangst van de factuur z.s.m. in orde te maken. U krijgt uiterlijk tien werkdagen voor het examen nogmaals een email met hierin praktische informatie.

 

Uitslag en Bewijs van Vakbekwaamheid

 • De meerkeuzetoetsen en software toetsen worden binnen enkele werkdagen na examendatum nagekeken.
 • De toetsen die niet door ‘t Examenpark worden nagekeken worden binnen circa 4-6 weken beoordeeld. ‘t Examenpark streeft ernaar om de uitslag binnen drie weken kenbaar te maken, maar is hierin afhankelijk van derden.
 • Als u welverdiend geslaagd bent dan wordt het bewijs van vakbekwaamheid per email verzonden.
 • Om vakbekwaam te blijven dient u elk jaar een opfriscursus te voltooien.

 

 

examenpark icoon locatie icoon Hoofdkantoor telefoon icoon E-mail
’t Examenpark Locaties examen: Locatie hoofdkantoor: Telefoon: Email:
Het juiste antwoord Diversen Vlierwerf 5N 4704 SB Roosendaal 030 699 5771 ep@examenpark.nl